климат
климат / iStock/Getty Images
Светът не е подготвен за климатичните промени, предупреди в свой доклад Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени, цитирана от Ройтерс.

В документа се отбелязва, че почти половината от населението на света вече е било уязвимо на все по-опасни климатични въздействия. Затова учените призовават за драстични действия с огромен мащаб: от една трета до половината от планетата трябва да бъде запазена и защитена, за да се осигурят запаси от храна и прясна вода за бъдещето.

Разположените по крайбрежието градове трябва да изготвят планове за безопасността на хората от бурите и повишаващите се морски равнища. "Адаптацията спасява човешки животи", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш при представянето на доклада. "Тъй като климатичните въздействия се влошават - и това ще продължава - увеличаването на инвестициите ще бъде от съществено значение за оцеляването... Закъснението означава смърт."

Докладът е последният от поредица документи, изготвени от Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени.  Той е фокусиран върху това как природата и обществата са засегнати от климатичните промени и какво могат да направят, за да се адаптират.

Експертите са категорични, че климатичните промени засягат света много по-бързо, отколкото учените очакват. 

В същото време страните не успяват да се справят с отделяните количества въглеродни емисии, които допринасят за затоплянето на планетата. Нивата им продължават да се увеличават. 

"Фактите са неоспорими. Тази абдикация от управление е престъпна", заяви Гутериш във видеообръщението си. 

В доклада правителствата са призовани драстично да ограничат вредните емисии, за да предотвратят глобалното затопляне. Освен това са посъветвани да работят за ограничаване на страданията, причинявани от него, като предприемат действия за адаптиране към живот при по-топли условия. Това обаче ще струва скъпо -  необходими са доста средства за финансиране на нови технологии и институционална подкрепа, се казва в документа.

Градовете могат да инвестират в охлаждащи зони, за да помогнат на хората при горещи вълни. Крайбрежните общности може да се нуждаят от нова инфраструктура или да се преместят напълно.

Докладът е публикуван три месеца след срещата на върха за климата в Глазгоу, Шотландия. Той подчертава спешна необходимост от  предприемане на действия за ограничаване на глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий от температурите в прединдустриалната епоха.
Нарушаването на този праг ще доведе до необратими щети на планетата, се казва в документа на експертите на ООН. 

Изменението на климата се очаква да доведе повече от 40 милиона души до крайна бедност до 2030 г., предупреждават още учените.
БТА