Канада и Сибир - убежище за хора при климатични промени
Канада и Сибир - убежище за хора при климатични промени / Guliver/Getty Images

Климатолози от Канада и САЩ определиха северните райони на Сибир и континентална Канада като местата, където в бъдеще може да се настанят милиарди бежанци от климатичните промени. Изследването е публикувано в сп. „Сайънс“.

Според учените в резултат на глобалното затопляне тайгата може да се превърне в убежище за много растителни и животински видове, както и в бъдещо местообитание на хората.

Климатичните промени ще удвоят силата на бурите и ураганите в Атлантика

В резултат на климатичните промени в бъдеще именно този тип северни екосистеми може значително да увеличат своето биоразнообразие.

Според изследването на 60-70% от териториите на тайгата на север от 49-я градус в резултат на глобалното затопляне към 2070 г. климатът ще стане по-влажен, периодът на вегетация ще се удължи. Земите на юг от този паралел климатът ще е още по-горещ и по-сух, което ще доведе до смъртта на растенията и миграция на животните на север.

Прогнозират ново масово преселение заради климатичните промени в бъдеще

До изводите си учените стигнали след изучаване на територия с повече от 26 000 дървета на територията на канадската провинция Квебек.

Областите на тайгата включват 30% от площта на горите на планетата и в тях се съхранява около 20% от органичния въглерод. Такива екосистеми са разположени в Канада (континенталната част) и Русия (Северен Сибир), както и Скандинавия и Финландия.

Източник: БГНЕС