/ БГНЕС
Воюващите страни в Судан са в Швейцария за водените от ООН преговори, целящи да се постигне възможно местно примирие, което да улесни предоставянето на помощ и да защити цивилното население, но само една от страните се яви за началото на дискусиите в четвъртък, съобщи ООН, предаде Reuters.

Войната избухна през април миналата година между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) заради интегрирането на силите в прехода към свободни избори.

Войната предизвика вълни от насилие на етническа основа, за което се обвиняват предимно СБП, а ООН твърди, че близо 25 млн. души - половината от населението на Судан - се нуждаят от спешна хуманитарна помощ, предстои глад и почти 10 млн. души са напуснали домовете си.

Преговорите в Женева са свикани от посредника на ООН за Судан Рамтан Ламамра, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик в Ню Йорк. Говорителят на ООН в Женева заяви, че страните ще преговарят чрез Ламамра, вместо да се срещат лице в лице.

"За съжаление една от делегациите не дойде на планираното за днес заседание. (Ламамра) и екипът му по-късно се срещнаха с другата делегация, както беше планирано", заяви Дюжарик, като добави, че Ламамра е поканил двете страни да продължат разговорите в петък.

Той отказа да съобщи коя страна не се е явила на разговорите. Друг говорител на ООН заяви, че двете делегации в Женева са били съставени от висши представители на лидерите на двете страни.

Източник на СБП потвърди пред Reuters, че делегацията на организацията е в Женева. Армията не е отговорила на молбата за коментар.

В речта си в четвъртък началникът на суданската армия Абделфатах ал-Бурхан отхвърли преговорите, освен ако СБП не се оттеглят от цивилната инфраструктура и домовете.

"Ние ще получим пълно отмъщение за всеки суданец, който е пострадал (от СБП ). Няма преговори в Швейцария, Джеда или където и да било другаде", казва той във видеозапис на речта.

Усилията на ООН са последните от поредицата опити за посредничество от страна на различни държави и организации, като нито един от тях не успя да постигне трайна пауза в сраженията. Преговорите в Джеда, Саудитска Арабия, между армията и СБП , спонсорирани от САЩ и Саудитска Арабия, се провалиха в края на 2023 г.

Прекратяване на огъня на местно ниво

В четвъртък СБП продължиха опита си да превземат щата Сенар, част от усилията им да затвърдят контрола си над централната и западната част на страната, разселвайки над 200 000 души според държавната информационна агенция SUNA.

"Призоваваме суданските делегации да се справят с предизвикателството и да участват в конструктивни дискусии с (Ламамра) в името на суданския народ", заяви Дюжарик.

В сряда започнаха ръководените от Африканския съюз преговори между суданските политически фракции, макар и в отсъствието на най-голямата антивоенна гражданска коалиция, която протестираше срещу присъствието, според тях, на съюзници на бившия автократ Омар ал-Башир.

Дюжарик заяви, че дискусиите, свикани от Ламамра, "имат за цел да набележат пътища за напредване на набелязаните хуманитарни мерки и мерки за защита на цивилното население чрез възможни локални прекратявания на огъня, както бе поискано от Съвета за сигурност".

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви в четвъртък, че в Судан няма военно решение.

"Виждаме опустошителното въздействие на тази война, водена между двама генерали, които не се интересуват от цивилното си население", каза тя пред BBC World News. "Трябва да има политическо решение. То трябва да се осъществи на масата за преговори."

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
Reuters