/ Thinkstock/Getty Images
Ивицата Газа може вече да е негодна за живот заради десетилетията на управление на групата ХАМАС и израелската блокада, предупредиха от ООН. В интервю за агенция „Франс прес“ представителят на ООН по хуманитарните въпроси в Палестинските територии Робърт Пайпър заяви, че всички индикатори за условията на живот в териториите „се движат в погрешната посока“.

След ракетна атака израелски танкове откриха огън по Ивицата Газа

„Предсказахме преди няколко години, че Газа бързо ще стане негодна за живот на базата на редица индикатори, както и че крайният срок приближава дори по-бързо от очакваното“, каза той. Според доклад на ООН от 2012 г. палестинските територии няма да бъдат подходящи за обитаване до 2020 г., ако не бъдат предприети мерки за облекчаване на израелската блокада.

Хотелът с най-лошата гледка в света

Той посочи също, че на места снабдяването с електричество достига до два часа на ден, младежката безработица е над 60% и често пъти достъпът до здравни грижи е ограничен. При подобни условия „за мнозина от нас тази точка на невъзможност за живот вече е премината“, каза той.

Ислямисткото движение ХАМАС пое контрола върху Ивицата Газа през 2007 г. от секуларисткия президент Махмуд Абас. Това принуди Израел да въведе блокада на териториите, което според критици наказва и близо 2-та милиона цивилни там. В същото време Египет – единствената друга страна, с която газа има сухопътна граница, до голяма степен затвори пропусквателните си пунктове и унищожи стотици тунели на трафиканти, за които се предполага, че също така са използвани от ХАМАС за трафик на оръжия.

Според последния актуален доклад на ООН за състоянието на Газа 95% от водата там не е подходяща за консумация, а доставките на електричество са достигнали критично ниво през последните месеци, достигайки едва няколко часа на ден.

Официалната палестинска власт в лицето на международно признатото правителство на Западния бряг наскоро също започна действия за оказване на натиск върху ХАМАС, сред които намаляване на енергийното финансиране и ограничаване на издадените разрешения за болни жители на Газа, търсещи медицински грижи в чужбина. Според критици действията на властите допълнително влошават положението на живеещите в територията.
 
БГНЕС