Президентът на САЩ Джо Байдън обнародва закон, който обявява за федерален празник 19 юни, на който ден ще бъде отбелязван краят на робството в САЩ, предаде Франс прес.

Датата е избрана по повод освобождаването на последните чернокожи роби в САЩ на 19 юни 1865 година.

И Долната камара на американския Конгрес обяви 19 юни за празник, отбелязващ края на робството

Празникът "символизира едновременно дългата и трудна нощ на робството и подчинението и обещанието за по-добър ден", заяви Байдън на церемония в Белия дом, застанал до вицепрезидентката Камала Харис.

Той подчерта, че робството е "морално петно" и "първородния грях на Америка". С обявяването на 19 юни за празник "всички американци могат да усетят силата на този ден и да научат повече за нашата история, да отпразнуват постигнатия напредък и да видят изминатия път". Но освобождаването на черните роби беше "само началото" на усилията за "изпълняване на обещанието за расово равенство", добави Байдън.

Сенатът на САЩ прие 19 юни да стане федерален празник, отбелязващ края на робството

Според него чернокожото малцинство в САЩ все още е подложено на дискриминация на пазара на труда, жилищата и в здравеопазването.

Решението за обявяване на 19 юни за празник беше подкрепено и в двете камари на Конгреса. Против се обявиха само 14 републикански представители, припомня АФП.
БТА