/ iStock/Getty Images
Австралийска водеща на англоезичната китайска телевизия Си Джи Ти Ен бе официално обвинена в разпространяване на държавни тайни в чужбина, предадоха световните агенции, като се позоваха на австралийските власти.

Австралийската министърка на външните работи Мариз Пейн съобщи, че е била информирана на 5 февруари официално от китайските власти, че журналистката Чън Лей е в предварителния арест по подозрения, че е изнесла незаконно китайски държавни тайни зад граница. Журналистката бе задържана без никакво обяснение още през август миналата година.

Чън Лей е правела интервюта с ръководители на компании от целия свят за емисиите на телевизия Си Джи Ти Ен.

Задържането й става в контекст на нарастващо двустранно напрежение между Пекин и Канбера. В началото на миналата година двустранните отношения определено се влошиха след призива на Канбера за международно разследване за произхода на новия коронавирус. Австралия упреква Пекин и заради нарастващото му влияние в Азиатско-Тихоокеанския регион и заради предполагаемите му намеси в австралийските дела. Китай пък прие серия от икономически ответни мерки срещу над десет австралийски продукта, сред които въглища, вино, говеждо месо и др.
 

По повод задържането на журналистката Мариз Пейн съобщи, че австралийски дипломати са я посетили в ареста шест пъти. Последната визита датира от 27 януари. Австралийското правителство освен това редовно е изразявало на най-висше равнище безпокойството си относно задържането на Чън Лей.

Външната министърка на Австралия подчерта, че Канбера разчита, че по случая с журналистката ще бъдат спазвани фундаменталните съдебни принципи, както и хуманното отношение в съответствие с международните правила.
 

Чън Лей е вторият австралийски гражданин, задържан в Китай, след ареста на писателя Ян Хънцзюн, задържан през януари 2019 г. по подозрения в шпионаж.
БТА