Обмислят преструктуриране на посолствата и консулствата ни по света
Обмислят преструктуриране на посолствата и консулствата ни по света / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Вицепремиерът и министър на финансите на България Симеон Дянков, който е на обиколка на българските общности в САЩ от 27 февруари до 6 март, се срещна с българи в щата Флорида в градовете Орландо, Форт Лодърдейл и Палм Бийч. В деня на националния празник на България той отговори на въпроси на живеещи по света българи от студиото на българското интернет радио „Отзвук” в Палм Бийч. Предаването продължи час и половина.

Дянков отговори на въпроси за различни действия и инициативи на българското правителство, например за контрол върху цените на хранителните продукти, подобряването на пътната инфраструктура, борбата с корупцията и пакта за финансова стабилност. Финансовият министър обяви, че очаква пактът да бъде одобрен в парламента до средата на тази година.

Министър Дянков съобщи, че по време на срещите си в Харвардския университет на 28 февруари е представил идеята за пакта пред „няколко професори, които са сред най-добрите финансисти в света”. Той ще разговаря по тази тема и с финансисти в Ню Йорк. „Трябва да разберем какво мислят най-добрите световни икономисти и финансисти по тази тема”, каза той.

Министър Дянков посочи, че новите технологии дават възможност за преброяване на българите в чужбина по интернет, което за първи път ще даде точни данни за емигрантските общности. „Това не само ще ни даде много по-добра възможност да знаем колко са българите в чужбина и къде са, а оттам нататък вече да се създават контакти с тези групи. Имаме идея да създадем  портал за българите в чужбина”, каза министърът. Той смята, че чрез този портал ще могат да бъдат осъществявани всички връзки с и между българските емигрантски общности по света.

Дянков подкрепи идеята за гласуване от чужбина по интернет. „Това е бъдещето”, каза той.  На въпрос за създаване на изборен представителен орган на българите в чужбина, който да ги представя пред българските институции и да защитава правата им, министърът отговори: „Може би е време и тази идея да намери място в проектозакона за българите в чужбина”.

Според казаното от министър Дянков по време на радиопредаването от Флорида, може да се очаква преструктуриране на българските посолства и консулства по света - закриване на консулства в места, където няма голяма нужда от техните услуги, и разкриване на консулства в места с големи български общности. Става дума за големи държави, където живеещите там българи трябва да изминават големи разстояния, за да достигнат консулствата, като Германия, Испания, САЩ и Австралия, каза той.