Обама осъди атентатите в Брюксел и обеща подкрепа за Белгия
Обама осъди атентатите в Брюксел и обеща подкрепа за Белгия / Guliver/Getty Images

Американският президент Барак Обама осъди терористичните атентати в Брюксел и призова светът да се обедини срещу онези, които заплашват сигурността на хората, предадоха световните агенции.

Координирани самоубийствени атаки взеха десетки жертви в Брюксел

Ние ще направим всичко възможно, за да подкрепяме нашите приятели и нашите съюзници, каза Обама в Хавана, където е на посещение. Той съобщи, че е разговарял по телефона с белгийския премиер Шарл Мишел за нападенията, изразил е солидарност с белгийския народ и е уверил Мишел, че САЩ ще направят всичко възможно, за да бъдат наказани отговорните за нападенията.

Обама е предложил на белгийския премиер американска помощ при разследването на нападенията.

Вижте как реагираха световните лидери на атентатите в Брюксел

Американският министър на отбраната Аштън Картър също изрази готовност за подкрепа. „Пентагонът е готов, ако е необходимо да съдейства на страните от Европа и на белгийските власти след разтърсващите атентати", заяви той.

„Ние продължаваме да следим ситуацията", допълни министърът. Той заяви още, че никоя терористична атака не може да разклати решимостта на американските съюзници да нанесат поражение на „Ислямска държава".

Координирани терористични нападения на летището и в метрото в Брюксел взеха десетки жертви, а над 100 бяха ранени. Отговорност за атаките пое терористичната групировка „Ислямска държава".

Източник: БТА, БГНЕС