Обама нареди да бъдат ликвидирани лидерите на Джебхат ан Нусра в Сирия
Обама нареди да бъдат ликвидирани лидерите на Джебхат ан Нусра в Сирия / Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама е дал заповед на Пентагона да ликвидира главатарите на терористичната групировка "Джебхат Фатх аш Шам" (бившата "Джебхат ан Нусра") на територията на Сирия. Това е съобщиха представители на американската администрация, цитирани от вестник "Вашингтон пост" и от ТАСС.

Американското издание подчертава, че по-рано Белият дом е игнорирал тази групировка, но сега хвърля за унищожаването на нейното ръководство "силите и средствата на разузнаването", а също ударни безпилотни летателни апарати.

Русия обвини САЩ, че поощряват Ислямска държава

От Белия дом казали пред вестника, че това решение отразява растящата тревога на Обама, че частта от сирийската територия, контролирана от "Джебхат Фатх аш Шам" може да стане база за подготовка и извършване на терористични актове в Южна Европа.

"Вашингтон пост" отбелязва също така, че заповедта на главнокомандващия на въоръжените сили на САЩ показва, че сега именно антитерористичната операция е приоритет за Вашингтон в Сирия, а не натискът върху президента на Сирия Башар Асад да подаде оставка.

Групировката "Фронта ан Нусра" се разделя с Ал Кайда и смени името си

Ударни дронове, според вестника, са започнали да изпълняват заповедта на президента от началото на октомври и досега са ликвидирани поне 4-ма шефове на "Джебхат Фатх аш Шам" Изданието добавя, че се очаква действията по изпълнението на тази заповед да се засилят с влизането на новия президент Доналд Тръмп в Белия дом през януари.

Наред с това министерството на финансите на САЩ обяви, че налага санкции срещу 4-ма лидери на "Джебхат Фатх аш Шам" заради терористична дейност и подкрепа за терористични групи. Целта била тази организация да бъде окончателно сломена както финансово, така и военно.

Източник: БТА