/ iStock/Getty Images
Членовете на новото румънско правителство, начело с либерала Николае Чука, положиха днес клетва в президентския дворец Котрочени в присъствието на държавния глава Клаус Йоханис, предаде агенция Аджерпрес.

Президентът заяви, че с встъпването в длъжност на новото правителство политическата криза е приключила. Той допълни обаче, че другите кризи не са приключили и проблемите не са изчезнали, поради което има нужда от солидно правителство.

"Пандемията не е свършила, енергийната криза не е свършила, само приема нови форми, бюджетът за тази година трябва да бъде ревизиран, бюджетът за следващата година трябва да бъде подготвен и гласуван, хората очакват изплащането на заплати и пенсии навреме и още много други проблеми се нуждаят от спешно решение. За всичко това е необходимо солидно правителство, с крепко мнозинство в парламента, и сега такова правителство съществува", заяви държавният глава на церемонията по полагане на клетва.
Йоханис каза, че освен проблемите, пред страната стоят и много възможности и открои Националния план за възстановяване и устойчивост на стойност 29,2 милиарда евро в заеми и грантове.

"Всички очакват силни мерки за гарантиране на икономически растеж, за увеличаване на заплати и пенсии, всички очакват инвестиции, автомагистрали, пътища, болници, училища и  др. За да се оползотворят тези възможности, е необходимо силно правителство, ръководено добре, което да се подкрепя от широко мнозинство в парламента. Сега имаме това правителство", каза президентът.

Коалиционното правителство на Национално-либералната партия (НЛП), Социалдемократическата партия (СДП) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) получи по-рано днес вот на доверие в румънския парламент. Правителството бе избрано с 318 гласа "за" при необходими най-малко 234 гласа за встъпване в длъжност. Против гласуваха 126 парламентаристи.

54-годишният генерал от резерва Николае Чука (НЛП) застава начело на правителство с 20 министерства. Партиите в коалицията се договориха за ротация на премиерския пост през година и половина. Чука ще остане на поста до 25 май 2023 г.

Новото правителство се ползва със солидната подкрепа на над 70 процента от парламентаристите. СДП получи контрола над важни министерства като това на финансите, на отбраната и на транспорта, а НЛП пое министерствата на правосъдието, енергетиката, вътрешните и външните работи.

Николае Чука обеща пред парламента, че неговото правителство ще осигури предсказуемост и ще гарантира стабилността и развитието на Румъния.

"Разбрахме, че над всяка гордост и всяка политическа вражда се намира интересът на румънците. Пандемията ни научи едно нещо - това, че времето е ценно", каза новият премиер.
Лидерът на СДП Марчел Чолаку заяви пред парламента, че социалдемократите са решили да се включат в управлението "след две години на нестабилност", които по думите му са били "две загубени години".

Политически коментатори отбелязват, че въпреки удобната парламентарна подкрепа коалицията може да се сблъска с трудности в бъдеще, тъй като либералите и социалдемократите имат различни възгледи по редица въпроси, включително реформата на правосъдието.

Коалицията се съгласи да остави непроменен плоския данък и данъка върху печалбата и реши да увеличи пенсиите с 10 процента от следващата година заедно с други социални мерки, включително увеличение на детските надбавки, на обща стойност над 13,6 милиарда леи (3,1 милиарда долара).
БТА