/ Thinkstock/Getty Images
Представители на синдикалната организация Публисинд протестират днес пред президентската администрация в Букурещ срещу замразяването на заплатите и надбавките в бюджетния сектор, както и срещу неиндексирането на пенсиите със стойността на инфлацията.

Протестиращите настояват и за увеличаване на минималната работна заплата съобразно скока на цените, съобщава агенция Аджерпрес. Федерация Публисинд, която е разклонение на Националния синдикален блок, има 35 000 членове от сферата на полицията и граничната полиция, служители в затворите, централната и местната публична администрация, от сферата на социалните грижи, служители в съда, спортни деятели, от сферата на финансите и околната среда.

Публисинд започна протести на 31 декември 2020 г. "Ние сме бюджетни служители, това не трябва да бъде стигма! Ние не можем да преговаряме за заплатите си, така, както не можем да откажем ограниченията и забраните, наложени от закона.

Чакаме си реда за достойни и справедливи заплати от 2010-та - годината, в която голяма част от нашите права бяха премахнати, включително заплащането на допълнителен труд", посочиха синдикалистите в прессъобщение.

Според тях, строгите бюджетни мерки, наложени от правителството на Флорин Къцу, са последното решение за икономическите проблеми на страната. Нарастването на бюджетния дефицит е претекст за всички правителства, които са готови да въвеждат на първо място съкращения на разходите, посочват синдикалистите.

Протестиращите заявиха, че всички синдикати, членуващи в Публисинд, усещат натиска от тези мерки, които ще задълбочат, вместо да решат, проблема с неравностойното заплащане в обществения сектор.

Новото румънско правителство, встъпило в длъжност на 23 декември 2020 г., одобри извънредно постановление, с което замрази заплатите в бюджетния сектор през 2021 г. на нивото от декември 2020 г.

Целта е да бъдат осигурени бюджетни икономии в размер на 17 милиарда леи тази година. Работещите в редица бюджетни сектори вече организираха протести срещу решението.
БТА