Обявиха състава на новото румънско правителство
Обявиха състава на новото румънско правителство / БГНЕС, архив

Лидерите на двете коалиционни партии - Ливиу Драгня от Социалдемократическата партия (СДП) и Келин Попеску-Теричану от Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), формиращи новото румънско правителство, както и назначеният министър-председател Сорин Гриндяну обявиха днес състава на новото румънско правителство, което ще започне работа, след като бъде одобрено от парламента.

В състава на новото правителство поста си на външен министър ще запази Теодор Мелешкану от АЛДЕ. Той обаче вече ще е и ръководител на Службата за външно разузнаване. Новият министър на отбраната ще е бившият държавен секретар по въоръжението в предишното правителство Габриел Леш от СДП. Съдебен министър пък ще бъде бившият председател на долната Камара на депутатите Флорин Йорданке от СДП.

В новото правителство АЛДЕ получава четири министерски поста, както и едно от местата на вицепремиерите.

Съгласието за състава на новото правителство беше достигнато в хода на преговорите между СДП и АЛДЕ. В сряда предложените министри ще бъдат изслушани в съответните комисии и ще бъдат гласувани от парламента. Ако те бъдат одобрени още същият ден ще положат клетва в присъствието на румънския президент Клаус Йоханис.

Източник: БГНЕС