Новото испанско правителство положи клетва
Новото испанско правителство положи клетва / снимка: Reuters, архив

Членовете на новия кабинет на премиера Мариано Рахой положиха клетва пред крал Хуан Карлос, предаде ДПА.

Новото испанско правителство се състои от 13 министри, с двама по-малко от предишното. Те са представители на консервативната Народна партия, която спечели парламентарните избори на 20 ноември. Начело на четири министерства застават жени. За първи заместник-министър председател е назначена 40-годишната Сорая Саенс де Сантамария, известна като неуморим служител, верен на Рахой.

Почти половината от министрите са с висше икономическо образование. Според агенцията това отразява стремежа на Рахой да постави ударението в своята политика върху намирането на изход от сериозните финансови проблеми, пред които е изправена Испания.

Веднага след обявяването на членовете на кабинета срещу някои от министрите се посипаха критики. Особено остри са нападките по адрес на министъра на икономиката Луис де Гиндос, който от 2006 до 2008 г. е заемал висок пост в американската инвестиционна банка "Леман брадърс" и е отговарял за Португалия и Испания, предава БТА. Банкрутът на "Леман брадърс" бе сред основните причини за разпалването на глобалната финансова криза, посочва ДПА. Сега Де Гиндос се изправя пред задачата да изведе страната от най-тежката й икономическа криза от десетилетия. Де Гиндос, който бе член на правителството на Хосе Мария Аснар от 2002 г. до 2004 г., е директор на престижния бизнес колеж "Институто де Емпреса" и независим член на управителния съвет на енергийната групировка "Ендеса" (Endesa).

За министър на финансите и държавната администрация е определен Кристобал Монторо - член на Европейския парламент от групата на Народната партия и шеф на икономическия екип на Рахой.

Слабоизвестният евродепутат Хосе Мануел Гарсия-Маргальо става министър на външните работи и сътрудничеството. Силовите ведомства поемат Педро Моренес като министър на отбраната и слабоизвестният бивш държавен секретар Хорхе Фернандес Диас като министър на вътрешните работи.

Министър на правосъдието ще бъде Алберто Руис-Галярдон, който е кмет на Мадрид от 2003 г. Според ДПА "ястребите" в Народната партия гледат на него с подозрение, смятайки го за аутсайдер с левичарски възгледи.