/ iStock/Getty Images
С намаляването на случаите на зараза с коронавирус в Словения се разхлабват и ограничителните мерки, които се отнасят до магазините, ресторантите, кафенетата, събиранията на обществени места и храмовете, предаде СТА.

Магазините, ресторантите и кафенетата вече ще работят без ограничение на работното време. Остава правилото клиентите в магазините да имат около себе си 10 квадратни метра.

Словения обяви край на епидемията от COVID-19

В заведенията за хранене вече няма ограничаване до четирима души на маса, но масите трябва да бъдат отдалечени една от друга най-малко на три метра.
Ограничения обаче остават в сила за нощните клубове, които ще могат да работят от 17 часа до полунощ. Гостите в нощните клубове ще трябва да показват на входа ковид сертификати, с които да доказват, че са ваксинирани, преболедували COVID-19 през последната половин година или че имат негативен тест за коронавирус.

Същото правило е в сила и за казината, гостите в хотелите, посетителите на семинари и конференции, както и за клиенти, които искат да се хранят в закритите помещения на ресторантите.

Премиерът на Словения: Епидемията в страната ще бъде победена до лятото

Правилото не се отнася за лица под 18 години, ако са придружавани от родителите си или от настойници.

Задължително остава тестването за работещите в много сектори, маските на закрито също остават задължителни.

Разрешени са събирания на над 100 души, но участниците трябва да са ваксинирани, преболедували или с негативен тест. В религиозните обекти ще могат да се събират до 100 души при физическа дистанция от 1,5 метра.

Новите мерки ще бъдат в сила най-малко до 27 юни.
БТА