/ iStock/Getty Images
Ново приложение използва изкуствен интелект при анализиране данните от гласа, като по този начин ще открива заразените с новия коронавирус, пише в.
"Дейли мейл".

Изданието цитира разработка на специалисти от американския университет Карнеги Мелън. Апликацията взима под внимание гласа и начина на дишане и дава прогноза по десетобалната система каква е вероятността потребителят да е заразен с COVID-19.

Разработващият екип призова хората да изпращат записи на гласовете си, така че с по-големия брой анализи да бъде подобрен алгоритъмът на приложението.

Апликацията е кръстена COVID Voice Detector и е все още в стадий на разработка. Тя все още не е получила одобрението и на американския здравен регулатор. Разработчиците предупреждават, че дори новото приложение да влезе в употреба, то не трябва да замества медицинските прегледи и тестове.

Един от авторите на проекта, Бенджамин Страйнър коментира, че съществува голяма конкуренция при изнамирането на най-евтините способи за откриване на коронавируса. "Смея да твърдя, че нашата разработка ще бъде лидер в това отношение, защото човешкият глас е напълно безплатен", каза той.

Апликацията дава оценка от 1 до 10 каква е вероятността тествалият се чрез смартфона си потребител да се е заразил. Той трябва да се изкашля няколко пъти пред микрофона на устройството, да произнесе няколко гласни букви и да изрецитира азбуката. 
БТА