/ iStock/Getty Images
Австралийски изследователи направиха новаторско откритие за вероятната причина за болестта на Алцхаймер, което би могло да помогне за предотвратяване на развитието на болестта убиец.

Изследователи от университета Къртин в Пърт установиха, че токсичните мастни протеини, които изтичат от кръвния поток в мозъка, са вероятната причина за болестта на Алцхаймер, съобщи "Greek City Times".

Професор Джон Мамо, водещ изследовател и директор в изследователския институт за здравни иновации в Къртин, съобщи за направеното откритие.

"Въпреки че се знаеше, че основната характеристика на хората, живеещи с болестта на Алцхаймер, е натрупването на токсични протеинови отлагания в мозъка, досега не беше ясно откъде произхожда или защо се отлага в мозъка", каза той.

Болестта на Алцхаймер прогресивно унищожава паметта и мисленето на човек и в крайна сметка способността да изпълнява прости задачи.

Кой е най-тежкият рисков фактор за развитие на болестта на Алцхаймер?

Това е първият път, когато изследвания показват токсични протеинови форми извън мозъка.

Професор Мамо каза: „Този„ кръвен път към мозъка е важен, защото ако можем да управляваме нивата в кръвта на липопротеин-амилоид и да предотвратим изтичането им в мозъка, това създава потенциално нови лечения за предотвратяване и забавяне на болестта на Алцхаймер и загуба на паметта".

Председателят на Асоциацията на болестите, свързани с Алцхаимер за Западна Австралия професор Уорън Хардинг каза, че констатациите могат да имат огромно глобално въздействие върху милиони хора, живеещи с разстройството.
БГНЕС