/ БГНЕС
В нападенеито крайнодесен екстремист уби 51 души в две джамии
Новозеландците бяха приканени да запазят мълчание в продължение на 51 секунди в сряда в памет на жертвите на миналогодишното нападение над джамии в Крайстчърч, предаде ДПА.

Заради епидемията от новия коронавирус бяха анулирани националните церемонии за годишнината от нападението на 15 март 2019 г., в което един човек застреля 51 души в две джамии.

Нападателят от Крайстчърч се призна за виновен по всички обвинения

Авраамовият съвет на евреите, християните и мюсюлманите в Уелингтън призова хората да почетат паметта на жертвите самостоятелно.

Съпредседателят на Съвета Дейв Московиц призова хората на 15 април да запазят мълчание в продължение на 51 секунди в 13.40 ч. местно време, когато е започнало нападението, и да помислят как се е променила страната и как обществото ѝ да бъде направено по-приобщаващо.

Една година от атентатите в Крайстчърч


Съпредседателят на Съвета Рон Бенет каза, че макар и да е минал един месец от годишнината, това важно събитие в историята на Нова Зеландия не може да остане без внимание.

"Молим хората да отделят 51 секунди, по една за всеки отнет в нападенията живот, за изграждане на по-състрадателно общество. Ковид-19 може и да ни забави, но не може да ни спре", каза той.
БТА