/ iStock/Getty Images
Нова уникална находка е направена в древния римски град Помпей, който е бил разрушен по време на изригването на вулкана Везувий, от група специалисти, в която освен археолозите са включени и биолози, зоолози и вулканолози.

Както заяви директорът на археологическия парк в Помпей Масимо Озан в ефира на канал „Rainews24“, това е уличен павилион, в който са се продавали храни, както сурови, така и готови, съобщава ТАСС.

Вкаменелите тела на богат римлянин и прислужника му откриха в Помпей (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според Озан, откриването на подобна институция не е ново само по себе си, тъй като в „мъртвия“ град, където разкопките не спират, вече са известни около 80 такива павилиона, които са били често срещани в Помпей.

“Но този павилион е специален, защото успяхме да възстановим храната, която е продавана там. Освен това стенописите, които също описват предлаганите продукти, са запазени на плота“, казва Озана.

Според него, друга уникална находка дава възможност да се възстанови картината на живота преди почти две хиляди години. "Имахме представа за вкусовете на храната на древните римляни, но сега успяхме да разберем, че помпейските готвачи са предлагали невероятни смеси от риба и дивеч.

"Месо от различни животни се добавяло към рибни ястия, често смесвайки различни видове месо. Потребителите на този тип кухня са били основно простолюдието, а не аристокрацията, на която са сервирани далеч по-сложни ястия", обяснява експертът.

По този начин зоолозите са успели да идентифицират месо от патици, кости на прасета, овце и кози, както птици и охлюви, благодарение на материала, запазен под лавата.
 

Директорът изрази надежда, че павилионът ще бъде отворен за туристи до Великден (в случай на отваряне на музеи, затворени поради пандемията от коронавируса).
Изцяло погребан под слой лава и пепел, градът е открит за първи път през 1592 година.

Табла с надпис „Помпей“ е намерена там почти 100 години по-късно, през 1689 г., но тогава се е смятало, че руините принадлежат на вилата на командира и виден политик Помпей Велики (106-48 г. пр.Хр.).

Разкопките на Помпей продължават през XVIII и XIX век. В хода на дългата история на изучаването на древния римски град се формират принципите на съвременната археология, възникнала като „търсене на съкровища“ на древността.
  Copy Code

Погребан жив под лавата, градът се превръща за учените в своеобразна енциклопедия за начина на живот на древните римляни, за която много се научи чрез разкопките в Помпей.

Едно от последните сензационни открития е надпис, който потвърждава версията за погрешната дата на съдбоносното изригване на Везувий: това може да е станало не на 24 август, както традиционно се смята, а през октомври 79 г.

Разкопките не спират да носят изненади: само през последните месеци са направени важни открития, едно от които е тялото на жител, загинал при изригването със запазен кристализиран мозък.
БГНЕС