/ iStock/Getty Images
Канадска туристка, която преди петнадесет години задигнала артефакти от Помпей, ги върна с обяснението, че са "прокълнати" и й носят лош късмет, съобщи електронното издание на в."Гардиън".

Жената, представена като Никол, изпратила в колет две плочки от мозайка, части от амфора и парче керамика на туроператор в Помпей, Южна Италия. Пратката съдържала и писмо с признание за кражбата им.

Помпей
iStock/Getty Images

Никол била на малко над двадесет години, когато посетила археологическия парк Помпей през 2005 г и си взела тайно реликви за спомен. Тя обаче обвинява кражбата за лошия си късмет в последвалите години - оттогава два пъти била диагностицирана с рак на гърдата и изпитвала сериозни финансови затруднения.

"Моля ви, вземете си ги, те носят лош късмет", написала Никол. Тя казва, че когато ги крадяла, искала да притежава "късче от историята", каквото "никой не може да има", но добавя, че реликвите имат "толкова отрицателна енергия...свързана с тази земя на разрушение".

Помпей е погребан от вулканична пепел след катастрофално изригване на Везувий през 79 г. Археологическият парк е сред най-посещаваните забележителности в Италия и от години се бори с постоянните кражби от страна на туристите.

Помпей
Gulliver/Getty Images

В писмото си Никол пише, че си е взела поука и че "моли Бог за прошка".

"Сега съм на 36 години и два пъти ми откриха рак на гърдата. Подложих се на двойна мастектомия. Семейството ми и аз имаме финансови проблеми. Ние сме добри хора и не искам да предавам това проклятие на семейството и децата си".

Колетът съдържал и още едно писмо с признание от двойка други канадци, както и артефактите, които те откраднали от Помпей през 2005 г. "Взехме ги, без да се замисляме за болката и страданията на тези нещастни хора при изригването на Везувий и за ужасната им смърт", пише в другото писмо.

Повечето от задигнатите от туристи реликви се връщат в парка заедно с извинителни писма, обясняват от управата на парка Помпей. Посетителите обикновено си вземат по нещо като сувенир, за спомен от мястото. Има и случаи на продажба на откраднати артефакти.

През 2015 г. тухла, взета от руините през 1958 г., бе пусната за продажба в иБей. 

Снимката е илюстративна
ThinkStock/Getty Images

БТА