/ iStock/Getty Images
Италиански археолози се натъкнаха на останки от телата на богат древен римлянин и на неговия роб при разкопки в град Помпей, затрупан от вулканичния прах на Везувий, предава Асошиейтед прес.

Двамата мъже се опитвали да се спасят от изригването на вулкана преди около 2000 години. Находката била направена по време на разкопки на луксозна вила в покрайнините на древния римски град, който беше погребван от Везувий през 79 г. сл.Хр.



Според археолозите двамата мъже успели да се спасят от първия вулканичен прах, изхвърлен от Везувий, но станали жертва на втория пирокластичен поток, който се спуснал на следващия ден.



На скелетите бяха направени гипсови отливки, благодарение на отпечатъците, оставени от тях в втвърдената пепел. Единият от скелетите е принадлежал на млад мъж на възраст между 18 и 25 години със слегнали прешлени. Предполага се, че той е извършвал тежък физически труд и най-вероятно е бил роб.

Другите останки били на жител на Помпей със силно телосложение на възраст между 30 и 40 години. И двата скелета са били открити в коридор, водещ към стълбите на горния етаж на вилата.

БТА