Норвегия дава 100 млн. евро за борбата срещу сексуалното насилие

Берген, Норвегия
Берген, Норвегия / thinkstock
Норвегия предвижда разходи от 100 милиона евро в продължение на три години за борба със сексуалното насилие и насилието, основано на междуполовата неравнопоставеност при хуманитарни кризи, засягащ милиони.

Седемте най-добри държави за работа в света (ВИДЕО)

"Сексуалното и свързаното с половата неравнопоставеност насилие унищожава хората, разрушава местните общности и е изключително трудно да се поправят нанесените от него вреди", каза норвежкият външен министър Ине Ериксен Сорейде.

"Затова трябва да направим повече, за да го предотвратим," обясни Сорейде на откриването на международна конференция в Осло за повишаване на информираността и средствата.

Богатата скандинавска страна обещава един милиард крони (102,5 милиона евро) между 2019 и 2021 г., от които 350 милиона крона тази година.

Норвежкият правосъден министър подаде оставка заради приятелката си

Всяка трета жена в света е подложена на сексуално или свързано с пола насилие в някакъв момент от живота си, твърдят от ООН, явление, което се изостря по време на хуманитарни кризи.

В момента 140 милиона души са засегнати от хуманитарни кризи, включително около 35 милиона жени и момичета в репродуктивна възраст.
БГНЕС