/ Gulliver/Getty Images
Обявеното снощи от президента Доналд Тръмп намерение да издаде указ за временно прекратяване на имиграцията в САЩ е знак за неговия по-общ план да изолира страната от останалия свят, пише "Ню Йорк таймс". Според информирани източници, цитирани от вестника, указът за спиране на процедурите по издаване на зелени карти и работни визи ще бъде подписан до няколко дни.

През последните седмици представители на администрацията говорят, че заради опасенията за общественото здраве е необходимо незабавно да се спре достъпът до страната на кандидати за убежище и мигранти без документи. Това накара имиграционни адвокати да заявят, че Тръмп и съветниците му използват световната пандемия от коронавируса, за да втвърдят още повече имиграционната политика на САЩ, пише нюйоркското издание.

Според него указът ще отмени на практика за неопределено време системата за легална имиграция и е в съзвучие със становището на президента за затваряне на границите за нелегалната имиграция. Наетите лица, които от години са получавали визи, за да извършват специализирана дейност на територията на САЩ, биха получавали занапред отказ да пристигнат. Но за отделни работещи във важни сектори в икономиката ще бъдат правени изключения, твърдят пред вестника запознати.