Ники Хейли
Ники Хейли / БГНЕС
Асоциация за насърчаване на етиката в американската политическа класа заяви ден преди оставката на Ники Хейли, че постоянният представител на САЩ в ООН е получавала неправомерно подаръци, предаде Франс прес.

Ники Хейли подаде оставка като постоянен представител на САЩ в ООН

Вчера Хейли за всеобща изненада обяви, че подава оставка от поста. Единственото обяснение, което тя даде за решението си беше, че иска "да направи почивка" и увери, че не възнамерява да се кандидатира на президентските избори през 2020 г. Президентът на САЩ Доналд Тръмп прие оставката на Хейли.

В понеделник асоциацията "Граждани за отговорност и етика във Вашингтон" в писмо до генералния инспектор на Държавния департамент е поискала разследване, за да се установи дали Хейли е спазвала "правилата за подаръците от лица извън правителството".

Генералният секретар на ООН научил от медиите за оставката на Хейли

Според тази организация Хейли и съпругът й са приели през 2017 г. седем безплатни полета с частни луксозни самолети от трима бизнесмени от щата Южна Каролина, на който Хейли беше губернатор преди да влезе в администрацията на Тръмп. Според асоциацията става дума за обща сума от "десетки хиляди долари".

В същата година Хейли е приела билети за баскетболни мачове на обща стойност 19 558 долара.
БТА