/ Gulliver/Getty Images
Едно от най-ценните притежания на бразилския Национален музей, който бе унищожен при катастрофален пожар на 2 септември, е било открито сред отломките, предадоха световните агенции.
 

Фрагменти от Лузия, фозилизираното човешко създание, живяло преди 12 000 години, са били намерени, съобщи директорът на музея Александър Келнер. Той каза, че е бил открит практически целият череп на Лузия. Келнер уточни, че 80% от фрагментите от Лузия са били вече идентифицирани. Намерен е и фрагмент от тазобедрената кост.
 
Пожар опустоши Националния музей на Рио де Жанейро (ВИДЕО/СНИМКИ)

Лузия беше най-древният човешки фосил в Бразилия. Той бе открит през 1970 г. в щата Минас Жераис при мисия, ръководена от френската антроположка Анет Ламинг-Емпрер. Въз основа на черепа на Лузия изследователи от Манчестърския университет във Великобритания успяха да реализират дигитална реконструкция на лицето на Лузия.
 


Тя пък вдъхнови създаването на скулптура, която бе изложена в музея. Тази скулптура бе изпепелена в пожара от 2 септември, както и по-голямата част от 20-те милиона експоната. Но оригинални фрагменти от черепа на Лузия, съхранявани в метална кутия, са били открити. Те са пострадали от пожара, но експертите са все пак оптимисти, защото намирането на фрагментите е нещо важно.
 
Музеят в Рио бе смятан за основен природонаучен музей в Латинска Америка. Той отбеляза своята 200-годишнина през юни. Известен беше с богатата си колекция в областта на палеонтологията. В музея, помещаващ се в бивш имперски дворец, имаше скелет на динозавър, намерен в щата Минас Жераис, както и 26 000 фосила на други изчезнали видове, като съблезъбия тигър.
 


Пожарът в музея потресе Бразилия и световната научна общност. Безхаберието на властите бе посочено като една от причините за тази предизвестена трагедия. Заради кризата в Бразилия властите нямат средства за поддръжката на културните обекти, отбелязва АФП.