Непал
Непал / БГНЕС
Непал забрани от вчера вноса на автомобили, алкохол, тютюн и други луксозни стоки и съкрати работната седмица, за да запази намаляващия запас от чуждестранна валута, съобщи Асошиейтед прес.

В съобщение, публикувано в правителствения вестник, се казва, че могат да се внасят само автомобили за спешна помощ. Няма да бъде разрешен вносът на какъвто и да е вид алкохол или тютюневи изделия, мотоциклети с голям двигател и мобилни телефони, струващи над 600 долара.

Забраната, която е в сила до края на фискалната година в средата на юли, забранява и вноса на играчки, карти за игра и диаманти.

Без такива драстични мерки валутните резерви, необходими за вноса на почти всичко, ще стигнат само за още няколко месеца, твърдят официални лица.

Основните източници на чуждестранна валута в Непал са туризмът, паричните преводи от работещи в чужбина и чуждестранната помощ.

Стотици хиляди чуждестранни туристи обикновено посещават хималайската страна всяка година, но броят на посетителите рязко спадна по време на пандемията от коронавирус.
Нарастващите цени на петрола увеличиха натиска върху чуждестранните валутни резерви на Непал. Затова, за да пести гориво, министърът на информацията Гианендра Карки обяви вчера, че правителството ще намали работната седмица от пет и половина на пет дни.

Според него обаче кризата вече отслабва, тъй като туристите възобновяват посещенията си, а и все повече непалци заминават да работят в чужбина, изпращайки приходите си у дома.
БТА