/ ThinkStock/Getty Images
Неонацистът Щефан Ернст, заподозрян за убийството на промигрантски настроения германския политик Валтер Любке, вече е заподозрян и в опит за убийство на иракски бежанец, предаде Франс прес, цитирайки германската прокуратура.
 
Престъплението е било извършено през януари 2016 г., когато Германия беше изложена на безпрецедентен мигрантски поток и недоволството от политиката на канцлерката Ангела Меркел започваше да се засилва. Досега обаче не беше открит заподозрян.

Политик от партията на Меркел е намерен убит с изстрел в главата
 
Смята се, че 45-годишния Ернст, който в момента се намира в ареста, е приближил пострадалия вгръб и го е нападнал с нож. Иракчанинът получил тежки рани, които са наложили интензивни грижи, съобщи германската федерална прокуратура. Според изявлението нападателят е бил мотивиран от крайнодесните си убеждения.
 
Германският неонацист вече е обвинен за убийството на Любке, при което е използвал огнестрелно оръжие. Смята се, че той е имал най-малко един съучастник.

Германският президент: Независимите медии са в основата на демокрацията
 
Случаят предизвика шок в страната, където антимигрантски настроената крайна десница печели успехи на изборите. Той показа страха от възможен тероризъм на крайната десница, по подобие на неонацистката група NSU (Nationalsozialistischer Untergrund - "Националсоциалистически нелегални"), отговорна за десетина убийства на мигранти в периода между 2000 и 2007 г, отбелязва АФП. Групата уби и една полицайка.
БТА