/ Gulliver/Getty Images
Австрийският канцлер Карл Нехамер потвърди  днес в разговор с австрийски журналисти, че Австрия няма да промени критериите за получаване на визи за гражданите на Турция и Сирия, които искат да дойдат в Австрия. Вместо това трябва да се окаже „помощ на място“.  

За Турция ще е необходимо да се състави програма за възстановяване. 

Мисията на австрийските въоръжени сили ще бъде продължена. Тази позиция канцлерът не окачестви като „твърдост“, а като „последователно продължение на политиката за помощ на място“.

Канцлерът потвърди и позицията си за наложеното вето срещу разширяването на Шенгенското пространство с България и Румъния. Ветото ще остане дотогава,  докато системата е „нефункционална“, каза Нехамер и напомни за молбите за получаване на бежански статут, подадени в Австрия от 75 000 нерегистрирани мигранти, преминали външната граница на Европейския съюз много преди да влязат в Австрия. 

Нехамер посочи и все още съществуващия германски граничен контрол по границата с Австрия. Той отхвърли обвиненията за липса на солидарност. Канцлерът припомни, че навремето Германия е блокирала влизането на Австрия в Шенген, с аргумента, че Австрия не е в състояние да защитава външната граница.

“Тогава Австрия не се притесни“, подчерта тай, а работеше по въпроса за спечелване на доверието, за да може Германия да гласува „за“.
Цветана Делибалтова/БТА