Неаполитанската камора използва екзотични животни за рекет
Неаполитанската камора използва екзотични животни за рекет / netinfo

Неаполитанската камора разполага с истински зоопарк от нелегално внесени екзотични животни, които използва за престъпни дейности, потвърди днес в Рим висш служител на Европейската полицейска организация (Европол).

Явлението е разпространено и в други части на областта Кампания, където действа камората, но то все още е малко известно на международните полицейски сили. Засега с него се бори главно Държавният корпус за охрана на горите (ДКГ), уточни източникът.

Корпусът е сформиран през 1822 година и е една от петте национални полицейски служби на Италия. Личният му състав възлиза на 8500 униформени служители, които са на подчинение на министерството на земеделието, прехраната и горите. На тях е възложена също охраната на парковете, на закриляните природни обекти и на 130-те национални резервата.

В град Орта ди Ателия, северно от Неапол, служители на ДКГ са открили на покрива на жилище крокодил, който е бил използван за сплашване на бизнесмени, които закъсняват с плащането на дължимото "пицо" (почерпка) на рекетьорите. Терминът "пицо" е взаимстван от сицилиански диалектен израз, който означава "да си натопя човката в чаша вино" и първоначално е имал положителен смисъл, защото чашата вино се е предлагала в знак на благодарност на човек, извършил услуга. Сега в мафиотския жаргон означава "ние да си натопим човките, тоест да се почерпим за чужда сметка". В случая към жертвата се отправяло ясното послание, че може да стане храна на крокодила, ако не "черпи" редовно.

Босът на камората в град Муняно ди Наполи използвал за същата цел сибирски тигър. Неговата цена на черния пазар е 30 хиляди евро, докато една змия удушвач, която също е подходяща за рекетиране, струва само 500 евро.

Екзотични животни се използват от камористите не само за сплашване с цел изнудване. Полицаи от ДКГ са конфискували чифт незаконно притежавани папагали в предградие на Неапол. Птиците били подложени на задължителния ветеринарен преглед и съвсем случайно било разкрито, че всъщност те са използвани за търговия с наркотици. Един от папагалите се оказал в близост до включен мобилен телефон и с имитация на човешки глас изрекъл стандартната фраза: Ало, колко стока ти трябва? Щом се почувствали застрашени или при опит да бъдат измъкнати от клетката, птиците започвали заплашително да крещят: Сега ще те гръмна.

Според полицейския комисар Марко Трапуцано вече станало мода камористи или членове на техните семейства да се разхождат публично с папагали или маймунки на рамо. Бос в град Авелино дори наредил да се поставят две маймуни в стаята, където приемал членове на клана. Специалистите смятат това за проява на невежество, защото ухапването от маймуна е едно от най-опасните наранявания, класифицирани от Световната здравна организация (СЗО).

По данни на СЗО маймуните имат дял до 21 процента от всички животински ухапвания и са на второ място след кучетата. Обикновено те се целят в лицето и по-специално в носа и ушите на жертвите, поради което оставят трайни белези. Далеч по-опасни за хората са пренасяните от маймуни тежки зарази като тетанус и бяс.

В аналите на близката история е записана смъртта на гръцкия крал Александър, управлявал от 1917 до 1920 година. Само на 27 години той почива от ухапване на домашна маймуна, което предизвикало сепсис - обща гнойна инфекция на организма, при която от местно огнище на рана патогенни микроорганизми навлизат в кръвоносната система.

Източник: БТА