Все повече жени в Иран – както млади, така и възрастни – отказват да носят хиджаб въпреки билбордовете в столицата, които ги призовават да покриват главите си, предаде Асошиейтед прес.

Това открито противопоставяне на правителството идва след продължили месеци протести заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана от нравствената полиция на страната, защото носила своя хиджаб твърде свободно. Въпреки че протестите изглежда са се поуталожили, изборът на някои жени да не покриват косата си на обществени места представлява ново предизвикателство за теократичното управление в страната, посочва АП.

Властите се опитват да се противопоставят на това като отправят юридически заплахи и затварят някои заведения, които обслужват жени без хиджаб. Полицаи и доброволци правят устни предупреждения в метрото, на летищата и на други обществени места. Анализатори в Иран обаче предупреждават, че правителството може отново да разпали протестите, ако настоява прекалено силно.

Иран и контролираният от талибаните съседен Афганистан са единствените страни, в които носенето на хиджаб все още задължително за жените.

В началото на април върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че "премахването на хиджаба не е ислямски или политически допустимо". Хаменей твърди, че жените, които отказват да носят хиджаб, са манипулирани.

Омъжена на 9 и майка на пет деца: Какви жени иска Иран

Има признаци, че е възможно репресиите да се засилят. Някои духовници призоваха задължението за носене на хиджаб да бъде наложено с помощта на военните, както и на доброволческите сили "Басидж" на военизираната революционна гвардия на Иран. Полицията също така твърди, че камери за наблюдение с "изкуствен интелект" ще откриват жени, които не носят покривало на главата си.
Владимир Арангелов/БТА