Конфискуват колите на неправилно забулени жени в Иран
Конфискуват колите на неправилно забулени жени в Иран / снимка: Guliver/Getty Images

Коли, които са шофирани от или в които се возят незабулени или неправилно забулени жени в Техеран, ще се конфискуват, обяви шефът на пътната полиция в иранската столица пред агенция ИСНА, предаде Франс прес.

"Ако някоя жена в кола е неправилно забулена или си е махнала булото, превозното средство ще се конфискува съгласно закона", заяви генерал Теймур Хосейни. Засега не се предвижда глоба, добави той.

"Случаят ще се предава на съда и след съдебно решение колата ще се връща" на собственика й, каза той, без да уточнява колко време колата ще е конфискувана.

Жени, арестувани за шофиране в Саудитска Арабия, са изправени пред съд за терористи

След ислямската революция от 1979 г., носенето на було или забрадка е задължително за всички жени в Иран, били те местни жителки или чужденки. От средата на 90-те години на миналия век обаче се наблюдава постепенно отпускане при носенето на було.

В някои богати квартали в северната част на Техеран нерядко може да се видят шофиращи жени, чиято забрадка се е изхлузила до раменете. Млади гримирани жени също така показват голяма част от косата си, носят прилепнали дрехи и къси сака.

Саудитските власти ще действат твърдо срещу жени, които шофират

"За жалост, някои булеварди на столицата са заприличали на модни салони", протестира в понеделник председателят на съдебната власт аятолах Садех Лариджани. Той попита каква степен на толерантност е позволила да се стигне до "такава ситуация".

Избраният през юни 2013 г. умерен президент на Иран Хасан Рохани призовава за по-голяма политическа и социална отвореност, по-специално по отношение на облеклото, отбелязва АФП.