Саудитските власти ще действат твърдо срещу жени, които шофират
Саудитските власти ще действат твърдо срещу жени, които шофират / Thinkstock/Getty Images

Саудитското вътрешно министерство предупреди, че ще действа твърдо срещу жените, които смеят да шофират кола. Изявлението бе направено преди планирана среща на активистки против тази забрана, предаде Франс прес. В началото на октомври местни активистки възобновиха кампанията за правото на саудитските жени да шофират в кралството.

Саудитска Арабия е единствената страна в света, която забранява на жените да застават зад волана, отбелязва АФП. Кампанията ще достигне върха си на 26 октомври. На тази дата миналата година редица саудитки шофираха коли в знак на протест срещу забраната.

В изявление вътрешното министерство предупреди, че "ще приложи строго регламентите срещу всеки, който допринесе по някакъв начин за нарушаване на социалната сплотеност". Активистките водят кампания в социалните мрежи, където петиция за отмяна на забраната на жените да шофират събра 2700 подписа.

Те насърчиха шофьорките да постнат снимки как карат кола в Туитър под хаштага "#IWillDriveMyself" (Сама ще карам) и в другите социални мрежи. Те обаче посочиха, че няма нищо специално планирано за неделя, когато е пикът на кампанията.

"Просто казваме на жените, които имат нужда да шофират, да го направят както обикновено на 26-и" или в друг ден, заяви активистката Насима ас Сада.

Азиза ал Юсеф, която казва, че използва колата за пазаруване два-три пъти седмично, посочи, че кампанията цели да се чуе гласът на жените без да се нарушава законът чрез организиране на шествие или митинг.

Активистките заявяват, че женското шофиране не е нарушение на закона. Според тях забраната произтича от традицията и нравите и не се опира на никакъв религиозен текст или съдебно решение.

На 26 октомври 2013 г. 26 жени бяха арестувани зад волана и принудени да платят глоби. Всяка жена и попечителят й (баща, брат, съпруг или друг мъж от семейството) трябваше освен това да подпишат декларация, че ще спазват действащите правила в страната.

През ноември 2013 г. мюфтията на Саудитска Арабия заяви, че забраната на жените да шофират има за цел "да защити обществото от злото".