Алексей Навални обвини директно Путин за отравянето си с новичок
Алексей Навални обвини директно Путин за отравянето си с новичок / БГНЕС
В първото си голямо интервю след предполагаемото отравяне с нервно-паралитичния агент „Новичок“, дадено пред германското издание Der Spiegel, руският опозиционен политик Алексей Навални заяви: "Твърдя, че зад престъплението срещу мен стои Путин и никой друг - нямам други версии“.

Русия иска да разпита Навални в Германия

В разговора с журналистите от изданието, продължил над два часа, Навални увери, че въпреки преживяното, ще се завърне в Русия и ще поднови политическата си дейност. „Моята задача сега е да остана човекът, който не се страхува. И аз не се страхувам!“.

Навални обяви, че е длъжен да се върне в Русия
БГНЕС

Навални и съпругата му Юлия

Коментирайки това как се е чувствал по време на инцидента, руският политик призна: "Не изпитвах никаква болка, но знаех, че умирам“.

Навални обяви, че е длъжен да се върне в Русия
БГНЕС

Алексей Навални ще се възстановява в Германия, но местонахождението му се пази в тайна

Пълното интервю с Навални ще бъде публикувано на онлайн страницата по-късно през деня, а в петък ще излезе и в хартиеното издание.

Междувременно от редакцията подчертават: „В случая с Навални Европейският съюз може да покаже, че е по-способен да действа, отколкото всички си мислят.

Замразени банкови сметки и запор върху апартамента на Навални

Ако днес европейските държавни и правителствени ръководители се съберат със седмица закъснение за специалната среща на върха на ЕС, атаката срещу опозиционния политик ще бъде на дневен ред. Германия беше подчертала, че когато става въпрос за реакцията на атаката, разчита на европейски отговор. Въпросът е дали Европа може изобщо да се съгласи на единен отговор“.

Навални беше откаран от Русия до Берлин през август, след като здравето му се влоши рязко след вътрешен полет в страната. Той се лекува в болница „Шарите" от – според лаборатория на Бундесвера, отравяне с потенциално смъртоносния „Новичок“. Западът поиска обяснение на инцидента от Кремъл, но той отрече участието си и заяви, че все още не са му представени доказателства за извършено престъпление.

Източник: "Фокус"