/ БГНЕС
Ръководителят на френската комисия на Сената по международните въпроси, отбраната и сигурността Кристиян Камбон изрази мнение, че тези, които искат да дестабилизират позицията на руския президент Владимир Путин, може да са замесени в инцидента с Алексей Навални, съобщава РИА Новости.

"Признавам, че може да има групи, които се опитват да дестабилизират позицията на президента Путин. Тази гледна точка не може да бъде отхвърлена. Но това не е много добър епизод. Той отваря нови възможности за враговете на Русия", каза Камбон, позовавайки се на случая с Навални в интервю за вестник „Комерсант“.

Той отбелязва, че „самата Русия е заинтересована да проведе най-ефективното разследване и да покаже, че властите не са замесени в това дело“.
"Но аз лично отказвам да соча с пръст някого, както правят някои медии казвайки, че това е дело на президента Владимир Путин и неговите поддръжници. Нямаме доказателства за това", добави сенаторът.

Според него не бива да се забравя, че Навални има много врагове, които биха могли да издават такива заповеди.

"Като яростен опозиционер той се обяви срещу много властови, олигархични и икономически структури. Мисля, че по един или друг начин по този въпрос руските власти трябва да направят всичко, за да установят истината, който и да е бил поръчителя и да накажат виновните според закона. Не претендирам за оценка кой би могъл да е ", каза сенаторът.

Навални е хоспитализиран в Омск на 20 август, след като се е разболял в самолета. Въз основа на резултатите от изследванията омските лекари намират причината за това в метаболитно разстройство, предизвикало срив в нидото на кръвната захар. Според тях неса открити следи от отровни вещества. По-късно той е транспортиран със самолет до Германия, след което немските лекари излизат със становище, че е бил отровен с вещество от групата „Новичок“, което според тях е потвърдено от лабораториите на Швеция и Франция. В тази връзка Кремъл заяви, че Берлин не е информирал Москва за своите констатации, а руското външно министерство подчерта, че Русия чака отговор от Германия на официално искане по тази ситуация. Навални е изписан от болницата „Шарите“ на 22 септември, състоянието му е задоволително, лекуващите лекари не изключват пълното му възстановяване.
БГНЕС