/ БТА
Затвореният руски опозиционен политик Алексей Навални заяви, че са му повдигнати нови обвинения в тероризъм и екстремизъм, които според него могат да го оставят зад решетките за срок до 30 години.

"Получих официално уведомление, че срещу мен е образувано ново наказателно дело" за пропагандиране на екстремизъм, призоваване към тероризъм, финансиране на екстремистка дейност и реабилитиране на нацизма“, заяви Навални. "Адвокатите изчислиха, че като се вземат предвид сроковете (затвор) за тези закони, мога да бъда тук до 30 години".

През март миналата година Навални беше осъден на 9 години затвор за измама.

46-годишният Навални беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си от Германия, където се възстановяваше от атака с отрова, която едва не го уби, за което той обвинява Кремъл.

Навални осъди решението на президента Владимир Путин да изпрати войски в Украйна, а по-рано този месец неговата организация заяви, че ще отвори отново офисите си, за да се бори срещу мобилизацията на Кремъл.

"Аз съм гений на подземния свят", заяви той в Twitter днес в обичайния си шеговит стил. "Всички вие си мислехте, че съм бил изолиран в затвора в продължение на две години, но се оказа, че активно съм извършвал престъпления".

Навални, който се издигна до водеща опозиционна фигура в Русия благодарение на масовите антипутински протести през 2011 г., изгради огромна операция в социалните медии, като създаваше видеоклипове, разобличаващи корупцията на държавни служители.

Путин отказва да произнесе името му публично.
БГНЕС