/ БГНЕС
Мъжът, който нападна войници на парижкото летище "Орли" и бе застрелян тази сутрин, е крещял, че иска да "умре за Аллах" и ще има жертви, съобщи на пресконференция прокурорът на френската столица Франсоа Моленс, цитиран от световните агенции.

Според военнослужещи, станали очевидци на атаката, мъжът опрял въздушен пистолет в главата на жена войник на Южния терминал на аерогарата и извикал на другите военни: "Сложете оръжия. Поставете ръце на главата. Тук съм, за да умра за Аллах. Във всеки случай ще има жертви."

Мъж нападна военен патрул на парижко летище, застреляха го (СНИМКИ/ВИДЕО)

Нападателят хвърлил на земята раница, в която имало съд с бензин, както и запалка, екземпляр от Корана и 750 евро. Мъжът съборил жената войник на земята и се опитал да й отнеме автомата, но не успял. Тогава двама нейни колеги го застреляли.

Прокурорът на Париж идентифицира убития нападател като Зиед бен Белгасем, на 39 години.

Ситуацията на летището в Орли постепенно се нормализира

Трима души са били задържани във връзка със случая. Това са бащата и брат на родения във френската столица Белгасем, както и негов 35-годишен братовчед - стандартна процедура при такива случаи.

Избраната от нападателя мишена и доказателствата, че той е бил радикализиран, оправдават започването на разследване за тероризъм, отбеляза Моленс.

Нападателят от летище "Орли" прострелял полицай в предградие на Париж

Преди да извърши атаката на летище "Орли", на 20 км южно от Париж, Белгасем прострелял полицай в северно предградие на френската столица, след което избягал. Животът на пострадалия служител на реда е вън от опасност.

Нападателят стрелял и по хора в бар, но не улучил никого.

Белгасем е бил радикализиран ислямист, известен на властите. Той е бил в изпитателен период.
БТА