Мъж бе убит тази сутрин на летище "Орли", южно от Париж, след като опита да открадне оръжие от военен, съобщи Франс прес, цитирайки източник от вътрешното министерство. Говорител на френското вътрешно министерство заяви, че няма ранени при инцидента на южния терминал на летището, който се е случил в 8.30 часа местно време. Хората от двата терминала на "Орли" бяха евакуирани, специални части извършиха проверка на аеропорта. Оказа се, че преди нападението на летището мъжът е прострелял полицай в предградие на Париж.

Нападателят от летище "Орли" прострелял полицай в предградие на Париж

Неизвестен мъж е нападнал тази сутрин военни, патрулиращи из залите на парижкото летище "Орли", предаде ТАСС, позовавайки се на френската телевизия Бе Ем Еф. Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан каза, че нападателят от летище "Орли" е атакувал патрул от трима войници, включително жена, предаде Асошиейтед прес. Льо Дриан каза, че нападателят е повалил жената на пода и се е опитал да й отнеме оръжието, но тя е успяла да го задържи. Другите двама военнослужещи от патрула открили огън, "за да защитят нея" и хората на летището.

летище Орли инцидент
БГНЕС


Все още не са ясни мотивите на нападателя, нито дали е действал сам. Говорител на френското вътрешно министерство съобщи, че не са намерени експлозиви, прикрепени към тялото на мъжа.
 

летище Орли инцидент
БГНЕС

ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ

В ранния следобед в събота полицията завърши проверката на летището, където бе извършено нападението срещу военен патрул. Цялата територия е обезопасена и бяха допуснати да слязат пътниците от 13 самолета, блокирани на пистата, докато течеше проверката.

"Орли", което се намира на двадесетина километра от френската столица, е второто по натовареност летище на Париж след "Шарл дьо Гол" и обслужва и вътрешни, и международни полети, най-вече до и от Европа и Северна Африка.
 
При друг случай по-рано при рутинна проверка на пътя в Стен, северно от Париж, е бил прострелян и ранен полицай. Оказа се, че нападателят е един и същ. Той прострелял със сачми полицай при проверка на пътя и след това откраднал колата на жена, заплашвайки я с оръжие. По думите на министъра на вътрешните работи Брюно льо Ру стрелецът е известен на полицията и разузнавателните служби.
 
Френската антитерористична прокуратура започна разследване по случая. В рамките на разследването ще се разглежда и случилото се на пътя в Стен. Източник от полицията заявил, че мъжът е бил известен на властите и е фигурирал в специален списък на лица за наблюдение.

През февруари: Мъж нападна полицаи край Лувъра

След поредицата от ислямистки атентати в опазването на сигурността във Франция бяха включени специалните сили "Сентинел" - общо около 7500 войници. Половината от тях са разположени в района на Париж, другата половината - в провинцията.
БТА