Найджъл Фараж
Найджъл Фараж / gettyimages.com
Бившият лидер на крайнодясната британска "Партия на независимостта" Найджъл Фараж, определян и като един от идеолозите на Брекзит, няма да участва в предсрочните парламентарни избори в страната на 8 юни. Това заяви самият той в авторска статия за в. „Дейли телеграф“.

Тереза Мей готви предсрочни избори на 8 юни

„Взех решение да не се кандидатирам на тези избори, но ще се боря за Брекзит в Европа“, каза Фараж, който е и евродепутат.

По думите му за него е било голямо изкушение този път да се кандидатира като народен представител в окръг Клакстън, след като своята кандидатура там е оттеглил бившият британски депутат от ЮКИП Дъглас Карсуел. „Това би била за мен много лесна победа и влизането ми в Камарата на общините би оправдало всички усилия по участието в изборите през тази година“, каза той.

ЕП иска гарантирани права за гражданите на ЕС във Великобритания след Брекзита

След като е размислил обаче, той е решил, че може по-ефективно да повлияе на излизането на Великобритания от ЕС като евродепутат. „Преговорите за Брекзит се състоят в Брюксел и Европейският парламент не оказва на тях такова голямо влияние, но в края на краищата получава правото на вето върху сделката в края на двугодишния процес“ на преговори, смята Фараж.
БГНЕС