Премиерът на Великобритания Тереза Мей призова днес за предсрочни парламентарни избори на 8 юни, предаде Ройтерс. Правителството има точен план за договаряне на условията по Брекзита с Европейския съюз и се нуждае от политическо единство в Лондон, се аргументира тя.

Мей: Брекзит ще създаде една по-сплотена Великобритания

"Проведохме заседание и стигнахме до съгласие, че трябва да бъдат свикани общи избори на 8 юни", съобщи Мей в изявление, прочетено пред резиденцията й на "Даунинг стрийт".

Премиерът консерватор посочи, че ще внесе утре в парламента законопроект за свикване на предсрочни избори, който трябва да бъде одобрен с мнозинство от две трети.

Великобритания стартира процедурата по напускането на ЕС

Основната опозиционна сила, лейбъристите, теоретично има възможност за блокира инициативата, но нейният лидер Джереми Корбин даде да се разбере наскоро, че няма да се противопостави на предсрочни избори, отбелязва Франс прес. Днес Корбин, цитиран от Ройтерс, приветства инициативата на Мей.

Министър-председателката, която заема поста от по-малко от една година, смята да се възползва от изключително слабите позиции на лейбъристите в допитванията, за да укрепи мандата и мнозинството си чрез народния вот преди трудните преговори за напускането на ЕС.

Реакциите след задействане на процедурата за Брекзит

По план следващите редовни парламентарни избори във Великобритания трябва да се състоят през 2020 г., но Тереза Мей, чиято популярност е в зенита си, сметна, че е настъпил подходящият момент да се опита да засили своята легитимност и да получи пълна свобода на действие за предстоящия двугодишен период на преговори, отбелязва Франс прес.

"Необходими са ни нови избори и се нуждаем от тях сега. Имаме уникална възможност да ги осъществим преди да навлезем в разгара на преговорите" с ЕС, заяви днес Мей.

ЕП обсъди въпроса с напускането на Великобритания

През последните седмици канцеларията на министър-председателката категорично отхвърляше възможността за организиране на такива избори, отбелязва Франс прес. Две проучвания на общественото мнение във Великобритания, публикувани през уикенда, обаче дадоха преднина от 21 процента за консерваторите - предимство, от което Мей в крайна сметка е решила да се възползва.

Британската министър-председателка каза днес, че е мислила дълго преди да реши да свика нови избори. От Даунинг Стрийт информираха, че Тереза Мей е разговаряла с кралица Елизабет II за провеждането на предсрочни избори в страната, предава BBC. Разговорът между двете се е състоял в понеделник, преди обявяването на плановете за насрочване на общи избори за 8 юни

разговорът между двете се е състоял в понеделник, преди обявяването на плановете за насрочване на общи избори за 8 юни.


Същевременно Европейският съюз съобщи, че неговите насоки за преговори с Лондон във връзка с Брекзит няма да бъдат засегнати от решението на британския премиер Тереза Мей да свика предсрочни парламентарни избори през юни, предаде БГНЕС.

Близо 80 000 души протестират в Лондон срещу "Брекзит" (ВИДЕО)

„Британските избори не променят плановете на 27-те“ държави членки на съюза, заяви Пребен Ааман, говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.





 
БТА