/ БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей ще даде в сряда начало на процедурата по излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, с което ще започнат тежки двугодишни преговори с непредвидим резултат, съобщи Франс прес.

Мей: Брекзит ще създаде една по-сплотена Великобритания

Обединеното кралство трябва по план да напусне ЕС през 2019 г. след референдума от 23 юни 2016 г., на който 52 процента от избирателите гласуваха за Брекзит. Този вот внесе дълбоки разделения в страната и събуди желания за независимост у шотландците.

Още в събота десетки хиляди британци излязоха в Лондон на протест срещу Брекзит, по случай 60-ата годишнина от подписването на Римския договор.

Близо 80 000 души протестират в Лондон срещу "Брекзит" (ВИДЕО)

Мей ще уведоми в писмо председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че привежда в действие член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне процедурата по развода. Тя може би ще съобщи за изпращането на писмото в сряда, когато ще говори пред британския парламент.

Утре шотландският парламент се очаква да упълномощи ръководителката на регионалното правителство Никола Стърджън да поиска от Лондон нов референдум за независимост.
БТА