/ iStock/Getty Images
При разкопки в окръг Йозгат, Централна Турция, археолози са открили мозайка на възраст около 3500 години, за която се смята, че е най-старата известна мозайка в света, съобщи "Хюриет дейли нюз".

Разкопките на могилата Ушаклъ се провеждат от археолози от университетите в Пиза и в Йозгат от 2012 г. Мозайката, съставена от 3147 камъка, е намерена край селището Бююкташлък в околия Соргун.

Археолози откриха в Ирландия ризница на 800 години

Ръководителят на разкопките Анаклето Дагостино казва, че мозайката обединява структура от хетската епоха. "Ние познаваме подобни мозайки от Гърция, но вероятно тази е по-стара от тях (. . .) Асирийски мозайки в Северна Месопотамия, които се смятат за подобни примери, са датирани от девети до седми век (пр. Хр.). От тази гледна точка тези мозайки от епохата на хетите са много по-стари от асирийските. Размерът на мозайката е 7 м на 3 м. За нея са използвани близо 3147 камъка. Мозайката е направена от камъчета с различни цветове. Тя има различни декоративни мотиви. Мислим, че е свързана с храма в този район", казва Дагостино.

Археолози изследват грънчарска работилница на 6700 години

Директорът по културата и туризма на окръга Хюсеин Чифтчи казва, че структурата на мозайката говори, че тя е най-старата в света, защото е много примитивна. "Много примери на такива мозайки са открити в Газиантеп. Можем да кажем, че най-примитивната форма на тези мозайки е тази тук. Планираме да добавим това място към туристическите маршрути", допълни той.
 
БТА