/ iStock/Getty Images
Археолози откриха забележително добре запазен скелет при разкопки на гробница в древния град Помпей, която хвърля светлина и върху културния живот в града, преди той да бъде унищожен при изригването на вулкан през 79 г., съобщи Асошиейтед прес.

Бели коси и част от ухо заедно с кости и фрагменти от плат са открити в гроб в некрополиса на Порта Сарно, разположен източно от центъра на Помпей. Находката е необичайна, тъй като повечето възрастни по онова време били кремирани.Надпис на гробницата сочи, че тя е на Маркус Венериус Секундио, който организирал представления на древногръцки в Помпей. Според експерти това е първото потвърждение, че гръцкият бил използван редом с латинския в Помпей.

"Представленията на древногръцки са доказателство за жизнения и открит културен климат, характеризирал древен Помпей", каза по повод находката директорът на археологически парк Помпей Габриел Цухтригел.

Изригването на вулкана Везувий през 79 г. унищожава Помпей. Разкопките през годините се натъкват на забележителни находки - гробници, колесници и жилища, декорирани с изящни фрески.
БТА