/ БТА
Най-малко седем души загинаха при необичайно силните бури, бушуващи през последните няколко дни в южната китайска провинция Цзянси, предаде Ройтерс. 

Екстремните метеорологични условия се наблюдават от 31 март и обхванаха девет града, сред които Нанчан и Цзюцзян. По данни на щаба за борба с наводненията в провинция Цзянси природната стихия е засегнала общо 93 000 души в 54 общини.

Местни медии съобщиха, че прозорците на два апартамента във висок жилищен блок в столицата на провинция Нанчан в неделя са били изкъртени от силните ветрове. Обитателите на жилищата буквално са били отнесени от вятъра с леглата си и са загинали.  

По последни данни на китайските власти жертвите на бурите в провинция Цзянси вече са най-малко 7. Наложила се е спешната евакуация на 522 души, а 2751 жилища са били повредени. Щетите за икономиката на засегнатите райони към момента възлизат на 150 млн. юана (около 21 млн. долара). 

Китайската метеорологична служба предупреди за силни ветрове със скорост до 12-та степен по местната скала, което се равнява на ураган от първа категория. Ветрове с подобна сила са необичайно явление за вътрешността на Китай и за провинции като Цзянси, която няма излаз на море, отбелязва

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Велев/БТА