Базираният в Близкия изток Пети флот на ВМС на САЩ започва да предлага награди за информация, която би помогнала на моряците да прехванат оръжия, наркотици и други незаконни пратки в региона на фона на напрежението около ядрената програма на Иран и въоръжаването на йеменските бунтовници хуси от Техеран, съобщи Асошиейтед прес.

Макар да избягва да споменава директно Иран, решението на Пети американски флот да предлага пари и други облаги за полезна информация в Персийския залив и други стратегически водни пътища може да увеличи натиска върху потока от оръжия към хусите, докато в Йемен все още има нестабилно примирие.
Хусите вече заплашиха новата съюзническа оперативна група, организирана от Пети флот в Червено море, въпреки че от началото на действието ѝ не е имало нападение от страна на подкрепяните от Иран сили срещу флота.

Междувременно Пети флот твърди, че той и партньорите му са конфискували наркотици за 500 млн. долара само през 2021 г. - повече от четирите предходни години, взети заедно. Бойната групировка също така е прехванала 9000 оръжия за същия период, което е три пъти повече от броя на конфискуваните през 2020 г.

Новата инициатива на Пети американски флот стартира чрез Програмата за награди на министерството на отбраната, в рамките на която военнослужещите предлагат пари и облаги за информация на бойните полета в Афганистан, Ирак и на други места след атаките на Ал Кайда от 11 септември 2001 г. Тъй като сухопътните боеве в региона до голяма степен са спрели, Пети флот реши да се опита да използва програмата, докато патрулира по водните пътища на Близкия изток.

Говорителят на Пети американски флот Тимъти Хокинс заяви, че оператори, владеещи арабски, английски и фарси, ще обслужват гореща линия, а Военноморските сили ще приемат информация и допълнително онлайн на персийски и пущу. Плащанията могат да достигнат до 100 000 долара или равностойността им в превозни средства, лодки или храна за информация, която включва и данни за планирани нападения срещу американци, каза Хокинс. 

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Програмата за награди бележи най-новата инициатива под ръководството на вицеадмирал Брад Купър от Пети американски флот, който миналата година стартира и работна група за безпилотни самолети на фона на напрежението с Иран.

Другото усилие на Купър, оперативната група за Червено море, в миналото предизвика критики от страна на хусите. Бунтовническата групировка, която многократно е отричала да получава оръжия от Иран, не отговори на молбата за коментар относно новата програма на ВМС, посочва АП.
БТА