Над хиляда ислямисти може да се върнат в Европа от Сирия и Ирак
Над хиляда ислямисти може да се върнат в Европа от Сирия и Ирак / Guliver/Getty Images

Правоохранителните органи в Германия предупреждават за нарастващия брой ислямисти, завръщащи се в Европа от страните в Близкия изток, пише в. "Велт ам зонтаг", цитиран от ТАСС.

Те представляват голяма заплаха за сигурността, тъй като в много случаи а настроени крайно радикално и имат военен опит, смята шефът на Федералната криминална полиция (БКА) Холгер Мюнх.

Не остана почти нищо немско, всичко е вече арабско

По думите му ислямистите установяват контакти помежду си в Сирия или Ирак, образувайки терористични мрежи, които впоследствие действат в цяла Европа. За това свидетелстват връзките между терористите, извършили атентатите в Брюксел и Париж. Мюнх настоява за по-интензивен обмен на информация между разузнавателните служби на европейските страни във връзка с нарастващата терористична заплаха.

"Само благодарение на бърз и всестранен обмен на информация между разузнавателните структури на различните страни ще можем да разпознаем мрежите на терористите и да им се противоспоставим", казва той.

Ръководителят на контраразузнаването - Федералната служба за защита на конституцията, Ханс-Георг Маасен, също отбелязва, че над 70 процента от завърналите се от Сирия и Ирак са участвали активно в бойни действия или са преминали специална бойна подготовка.

Терористите от ИД вече действат в 18 държави (СНИМКА)

По данни на изданието около 6000 ислямисти са заминали да воюват в Сирия и Ирак, а предвид загубите на "Ислямска държава" около една трета от тях вероятно ще се върнат в Европа. Нараства също броят на фалшивите съобщения за смъртта на ислямисти.

Те обявяват гибелта на свои съратници, което не отговаря на действителността, а след това уж убитите се връщат в Европа. За да се избегне тази опасност, разузнавателните служби са взели решение да не изваждат "загиналите" терористи от своите бази данни.

Източник: БТА