Терористите от ИД вече действат в 18 държави (СНИМКА)
Терористите от ИД вече действат в 18 държави (СНИМКА) / Thinkstock/Getty Images

Ен Би Си разполага с карта, от която се вижда глобалното разширяване на терористичната дейност на Ислямска държава (ИД).

Тази карта е част от класифициран документ, получен от Белия дом с дата „август 2016 г.", който е подготвен от Националния център по контратероризъм. И показва будещото безпокойство почти трикратно увеличение на местата по света, в които екстремистите от халифата са разпрострели дейността си само за две години.

Документи на държавния департамент от 2014 г., когато американската армия започва действията си за унищожаване на ИД, сочат, че през тази година ИД действа в седем страни.

През 2015 г. по оценка на американското дипломатическо ведомство, халифатът почти е удвоил географията на терористичните си атака - страните вече са 13.

В Европа има около 5000 екстремисти от "Ислямска държава"

Картата, отразяваща дейността на ИД днес, показва 18 страни, където радикалните ислямисти вече действат с напълно изградени структури. Но в новия документ е отбелязана и нова категория - страни, в които ИД се стреми да пусне корени: Египет, Индонезия, Мали, Филипините, Сомалия и Бангладеш.

Източник: БГНЕС