/ БГНЕС
Най-малко 41 души бяха ранени, а 20 бяха задържани по време на протестните митинги в Каталуния в сряда, съобщава вестник „20 минутос“, позовавайки се на данни от правоприлагащите органи и спешните служби.

Според изданието, позовавайки се на данни от спешните служби на автономията, най-голям брой пострадали са регистрирани в Барселона, където 28 души са се обърнали към лекарите за помощ. Още пет души са ранени в Жирона, трима в Лейда, двама в Манрес и по един в общините Силс и Салиен. Най-много е пострадал младеж в резултат на сблъсък с превозно средство.

Протестите на сепаратисти в Каталуния отново прераснаха в безредици

„Най-малко 20 души бяха задържани на цялата територия на Каталуния заради предполагаемото им участие в насилствени действия по време на различни митинги и демонстрации“, заяви автономната служба за правоприлагане.

Според изданието, в протестите в сряда са участвали над 20 000 души. Съобщава се, че протестиращите са бомбардирали полицията с коктейли Молотов и киселина, както и са подпалили контейнери за боклук и автомобили.

Протестиращите в Барселона хвърляха тоалетна хартия, защото "има много за чистене" (СНИМКИ)

Безредиците започнаха в Каталуния на 14 октомври, след като Върховният съд на Испания осъди 12 каталунски политици за участието им в незаконния референдум за независимост през 2017 г. Девет души бяха признати за виновни за бунт и получиха присъди от 9 до 13 години затвор, а трима бяха признати за виновни за неподчинение и осъдени на глоба.

40 000 демонстрираха в Барселона срещу осъждането на каталунски сепаратистки лидери

В резултат на безредиците в понеделник, епицентърът на които беше летището в Барселона, бяха ранени 131 протестиращи и около 70 служители на реда. Във вторник вечерта настъпиха сблъсъци между радикали и правоприлагащи органи в Барселона, Тарагона, Жирона и Лерида. В каталунската столица протестиращите построиха барикади по улиците и запалиха огньове. Около 200 души са ранени, включително 70 служители на реда. Задържани са около 50 души.

Протестите и блокирането на пътища и железници в автономната общност продължиха и в сряда. Колони от протестиращи се отправят към Барселона от пет различни града в автономната общност. Те трябва да пристигнат в каталунската столица в петък, деня на общата стачка.
БГНЕС