Национален траур в Италия след катастрофата с 38 жертви
Национален траур в Италия след катастрофата с 38 жертви / Gulliver/Getty Images

Днес в Италия е ден на траур за жертвите на тежката автобусна катастрофа, станала в неделя край Неапол и взела 38 жертви. В градчето Поцуоли днес погребаха загиналите при тежката злополука. На церемонията присъстваха италианският премиер Енрико Лета, министри и политици. Над 4000 души се простиха със загиналите, 28 от които бяха жители на Поцуоли.

Знамената на всички обществени сгради са спуснати. Магазините и предприятията затварят за няколко часа, променени са телевизионните програми, отбелязва БТА.

Национален траур в Италия след катастрофата с 38 жертви
netinfo

Катастрофата е една от най-тежките пътни злополуки през последните десет години в Европа. Автобус с поклонници се блъсна в няколко коли, излезе от пътя и падна в 30-метрова пропаст. 38 души загинаха, а десет - включително шест деца - са в критично състояние в местни болници. Шофьорът на автобуса също загина в катастрофата. Загиналите са се връщали от поклонение в Пиетрелчина, родното място на свети Пий, който беше канонизиран през 2002 година и е почитан в Южна Италия.

Италианската прокуратура започна разследване на непредумишлено убийство и нанасяне на тежки щети. Според една от версиите автобусът е навлязъл в опасния участък от пътя с превишена скорост, а според очевидци малко преди да се блъсне в мантинелата, от него са започнали да изпадат части.

Следователите имат въпроси и към компанията за управление на автомагистралите във връзка с мерките за безопасност на пътя.

Председателят на италианския Сенат Пиетро Грасо напомни, че една трета от смъртните случаи в Италия се дължат на катастрофи. "Наш морален дълг е да се намесим, като засилим контрола над шофьорите, проверките на състоянието на колите, качеството на пътищата и на защитните огради", подчерта той.

Очаква се да бъде извършена аутопсия на шофьора на автобуса, за да се установи дали е употребил алкохол или наркотици и дали не е бил болен.