/ БГНЕС
Изкуството на дипломатическия удар и изкуството на сделката - тези два лидерски метода се откроиха в първите два дни на срещата на върха на Г-7 в Биариц, отбелязва Франс прес.

Целувки и ласки на срещата на Г-7 (СНИМКИ)

Изкуството на дипломатическия удар бе методът, до който предпочете да прибегне френският лидер Еманюел Макрон, домакинът на форума на върха. Сред дипломатическите удари, които той поднесе преди самата среща на върха, бяха срещата му с руския президент Владимир Путин в Брегансон и новината, че през ноември ще се срещне отново с китайския лидер Си Цзинпин. После Макрон организира работен обяд с Тръмп точно преди вечерята, с която стартира официално срещата на върха Г-7. А във втория ден изненадата дойде и от визитата в Биариц на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф. 

Протест срещу Г-7 с лика на Макрон заради климата и социалното неравенство


Чрез този метод на действие Макрон иска да подчертае колко е полезна личната връзка с всеки лидер, обясняват съветниците му. Той иска да покаже, че във всички конфликти трябва да се говори с всеки и ако е възможно да се играе ролята на посредник, което ще постави Франция отново в центъра на играта на международната сцена.

Полицията използва водно оръдие и сълзотворен газ срещу протестиращи срещу срещата на Г-7

На срещата на върха освен това Макрон се опитва да превърне отново Г-7 в неформален дискусионен клуб между големите сили в света. Заради това няма и да има заключително общо комюнике в края на срещата, което лидерите дори не четат.

Г-7 ще помага в битката срещу огнената стихия в Амазония

Ако си спомним предишната среща на върха на Г-7 в Канада, тогава Доналд Тръмп дори отказа да подпише подобен документ. Сега Макрон опитва да постигне напредък по конкретни въпроси, като например уреждане на международните кризи. За Амазония например, той обяви, че темата ще е приоритетна на срещата и предупреди, че Франция ще блокира споразумението ЕС-Меркосур, за да протестира срещу отношението на Бразилия по въпроса за катастрофалните горски пожари и борбата с климатичните промени. За това той обаче не предупреди своите испански и германски съюзници, които протестираха срещу подобно блокиране на сделката.

Хиляди противници на Г-7 тръгнаха на 4-километрово протестно шествие (ВИДЕО)

Методът на Тръмп, който също се открои на срещата на Г-7 в Биариц, е този, в който сделките, търговията и икономиката са от значение. Верен на миналото си на бизнесмен и на двустранния си подход в международните отношения, Тръмп говори досега в Биариц по търговски въпроси. Сделка с Япония, преговори с Великобритания, остри коментари за търговската война с Китай и никакви коментари за пожарите в Амазония, за климата и за Иран.

Лидерите от Г-7 се събират в Биариц на фона на много неясноти


Според американски представители французите на тази среща на върха поставят акцента върху проблеми, вълнуващи френското общество, като равенството между мъжете и жените и климатичните промени, оставяйки икономиката на втори план. 

Какво ще правят първите дами на срещата на Г-7?


Двата подхода на Макрон и на Тръмп обаче породиха някои рискове за Макрон. След вечерята в първия ден от срещата на върха Макрон обяви важен напредък - той имал съгласието на съюзниците си, сред които и Тръмп, за да предаде общо послание на Иран, казаха дипломатически източници. Час по-късно Тръмп открито го опроверга. Загрижен да не предизвика сблъсък с първата сила в света, Макрон намали претенциите и заговори само за общи цели спрямо Иран и за това, че той не е получил официален мандат за преговори с Техеран. Което обаче не му попречи да поднесе нов театрален обрат с визитата вчера на Зариф в Биариц.

Ще се върне ли форматът Г-8 с участието на Русия?

Според анализатора от Международната кризисна група Робърт Мали това е знак, че Макрон се опитва да постигне по един много енергичен начин нещо като споразумение между САЩ и Иран. Ако успее, това за него ще е голяма победа, ако се провали, никой няма да му се сърди. Но си остава и рискът Макрон да изглежда като политик, който жестикулира много, но чиито инициативи не водят до нищо. За Амазония например вчера вечерта Г-7 все още не бяха се споразумели по обещаните от Макрон спешни мерки, а това се смята за ключово досие, което може да покаже колко ефикасен е Г-7 и методът Макрон.
БТА