/ Gulliver/Getty Images
Трудно ще бъде да се удовлетвори американското искане за търговска сделка между САЩ и Великобритания след Брекзит. Това заяви британският премиер Борис Джонсън пред телевизия Би Би Си след срещата си с американския президент Доналд Тръмп, състояла се по-рано днес в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Биариц, предаде Ройтерс.

Gulliver/Getty Images

В интервюто Джонсън каза, че САЩ искат търговска сделка до година след британското напускане на ЕС, запланувано за 31 октомври тази година. Премиерът допълни, че да се осъществи това искане ще бъде трудно.

Джонсън настоява за промяна на сделката за Брекзит

Той заяви, че шансовете Великобритания да договори сделка за Брекзит с ЕС се подобряват, но изходът от всичко това е крайно непредвидим, ето защо страната трябва да е готова и за вариант без сделка.

Gulliver/Getty Images


Пред друга британска медия - телевизия Ай Ти Ви - Джонсън каза, че Лондон няма плати в пълен обем компенсацията в размер на 39 милиарда британски лири, ако Брекзитът бъде без сделка, предаде ТАСС. Така Джонсън де факто потвърди информации в британски медии, че Лондон по свое усмотрение ще намали компенсацията за излизане на страната от ЕС от 39 милиарда лири на 9 милиарда лири в случай на Брекзит без сделка. Сумата на компенсацията беше съгласувана с Брюксел от предшественичката на Джонсън - Тереза Мей, припомня ТАСС.

Лондон ще изплати на ЕС 9 млрд. паунда в случай на Брекзит без сделка

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе изразиха различни позиции във връзка със севернокорейските изстрелвания на балистични ракети с малък обсег, отбеляза Ройтерс.

Тръмп, който се хвали с отношенията си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, каза, че изстрелванията не са в нарушение на никакво споразумение и съответстват на действията на другите.

Gulliver/Getty Images


Вчера Северна Корея за седми път изстреля балистични ракети с малък обсег, откакто Тръмп и Ким се срещнаха на границата между Северна и Южна Корея през юни.

Пхенян изстреля две ракети в морето край източния си бряг

На срещата на върха на Г-7 в Биариц днес американският президент съобщи, че вероятно ще се срещне отново с Ким Чен-ун.

На въпроса дали се притеснява от изстрелваните от Северна Корея балистични ракети, Тръмп отговори: "Не се радвам, но отново повтарям: Ким Чен-ун не нарушава американо-севернокорейската договореност".

Президентът на САЩ допълни, че на него не му харесват ракетите с малък обсег, но и и, че много страни извършват изпитания с този тип ракети. "В света има ракети, момчета, независимо дали на вас ви се нрави това или не", каза Тръмп.

Държавният глава поясни, че е обсъждал с Ким Чен-ун въпроса за балистичните ракети с голям обсег и Ким не прави изпитания с тях, както и не извършва ядрени изпитания.

Тръмп добави още, че със севернокорейския лидер си общуват и че е получил много хубаво писмо от него миналата седмица. От него ставало ясно, че Ким бил разстроен, че Южна Корея е извършила военни учения.

Същевременно японският премиер Абе заяви, че изстрелванията на севернокорейските ракети нарушават резолюции на ООН.

Американският президент обяви още, че САЩ и Япония са се споразумели за ново търговско споразумение, съобщиха световните информационни агенции.

Договорът вероятно ще бъде подписан следващия месец в Ню Йорк по време на сесията на Общото събрание на ООН.

Тръмп каза, че двете страни са се споразумели по всяка точка. Двамата лидери не дават много подробности за споразумението, но САЩ се стремят да увеличат селскостопанския си износ за Япония като говеждо и свинско месо, царевица.

Тръмп каза, че Абе се е съгласил Япония да купува повече американска царевица. Абе отбеляза във връзка с "потенциалните покупки на американска царевица", че те ще се извършват от частния сектор.

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър уточни, че споразумението ще отвори пазари за стоки на стойност 7 милиарда долара, допълва Ройтерс

Gulliver/Getty Images


В кулоарите на Г-7 американският президент обсъди с канадския премиер Джъстин Трюдо новото северноамериканско споразумение за свободна търговия, предаде Асошиейтед прес.

Двете страни и Мексико се договориха миналата година да обновят съществуващото търговско споразумение НАФТА. Новият пакт се нарича ЮСМКА (USMCA). Парламентите на трите страни трябва да одобрят обновения вариант на търговското споразумение от 90-те години.

Според Тръмп търговските отношения между САЩ и Канада значително ще се разширят, когато ЮСМКА бъде одобрен.

Gulliver/Getty Images

Осигуряването на одобрението на споразумението в Конгреса е законодателен приоритет на Тръмп за тази година, отбелязва Асошиейтед прес. Демократите настояват за промени, които да гарантират изпълнението на трудовите и екологичните стандарти на пакта.

Френският президент Еманюел Макрон уточни днес, че няма официален мандат от Г-7, за да дискутира с Иран и че всеки ще продължи да действа според ролята си. Той обаче изрази задоволство, че членовете на Г-7 споделят едни и същи цели относно Иран, предаде Франс прес.

Протест срещу Г-7 с лика на Макрон заради климата и социалното неравенство

"Г-7 е неофициален клуб и не се дава официален мандат на една или друга страна", каза Макрон малко след като американският президент Доналд Тръмп увери, че не е говорил с колегите си от Голямата седморка за общо послание към Иран.

Gulliver/Getty Images

Макрон каза, че на вечерята вчера, с която беше открита срещата на върха на Г-7 в Биариц, лидерите са обсъждали Иран и дискусията им е позволила да установят две общи линии.

Първата е, че нито една страна от Г-7 не иска Иран да се сдобие с ядрена бомба. Втората е, че всички страни на Г-7 са изразили дълбока привързаност към стабилността и мира в региона.

Макрон добави, че той и японският премиер Шиндзо Абе са предприели инициативи относно Иран. Говорейки за Иран и за Тръмп, Макрон припомни, че Тръмп е президент на "сила номер едно в света", който трябва да защитава интересите на избирателите си и който е формулирал много ясно възгледите си за Иран и по други въпроси.

Амазония продължава да гори: Пожари опустошиха близо милион хектара в Боливия (ВИДЕО)

Френският президент разказа, че освен за Иран, на вечерята са били обсъждани и украинската криза и Русия, както и пожарите в Амазония, предаде Асошиейтед прес.

Г-7 ще помага в битката срещу огнената стихия в Амазония

По темата за пожарите в Амазония Макрон каза, че страните от Г-7 са съгласни, че трябва да се помогне възможно най-бързо страните, които са засегнати от огнената стихия, предаде Франс прес.

 
БТА