/ БТА
Жител на Тонга твърди, че е преплувал 7,5 километра за 27 часа до най-близкия остров Тонгатапу, когато е бил отнесен в морето след вулканичното изригване и последвалите опустошителни вълни цунами. Мъжът е приветстван в родината си като истински Аквамен, предаде Ройтерс.

След цунамито: Тонга е откъсната от света, изпратиха разузнавателни самолети

Петдесет и седем годишният Лисала Фолау е бил отнесен в морето миналата събота от родния си Атата - малък остров с население около 60 души. Мъжът е успял самостоятелно да преплува 7,5 километра до главния остров на архипелага, заради което в социалните мрежи масово го оприличават на популярния комиксов и филмов герой.

Фолау е намерен в неделя вечерта встрани от път, до който изтощеният мъж е успял да се добере от брега на океана.

Изригването на подводния вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай в Тонга започна на 14 януари. На следващия ден мощен трус и активна вулканична дейност предизвикаха няколко цунамита, в резултат на които столицата на страната Нукуалофа, намираща се на северния бряг на остров Тонгатапу, както и част от курортите и селищата в западната част на острова, понесоха сериозни щети. Властите съобщиха за три жертви.

Две земетресения стреснаха България: Имат ли връзка с изригването на подводния вулкан край Тонга (ОБЗОР)

"Просто се носех, подхвърлян наоколо от големите вълни, които продължаваха да прииждат", разказва оцелелият мъж пред местна радиостанция.
Историята на Ласала Фолау бързо се разпространи в различни тонгоански групи във Фейсбук и други социални мрежи. Мнозина побързаха да го сравнят с Аквамен, като не липсваха потребители, които го нарекоха "легенда".
БТА